23.07.2020

TIMOCOM transporto barometras: dramatiškas nuosmukis dėl koronaviruso pandemijos

Visoje Europoje fiksuotas nuosmukis, nors paprastai tokiu metu krovinių būdavo daug, o atsigavimas matomas tik nuo birželio

TIMOCOM transporto barometras: dramatiškas nuosmukis dėl koronaviruso pandemijos

Erkrath, 2020-07-23 – Dėl visą pasaulį apėmusios pandemijos transporto paslaugų sektorius balandį ir gegužę, kai paprastai būna daug krovinių, stipriai susitraukė. „Antrąjį 2020 m. ketvirtį mūsų transporto barometras fiksavo bendrą 45 procentų nuosmukį krovinių pervežimo sektoriuje lyginant su praėjusiais metais“ teigia, TIMOCOM įmonės atstovas Gunnar Gburek. Transporto paslaugų srautai Vokietijos viduje tuo pačiu laikotarpiu sumenko dar labiau.

Koronavirusas sukėlė dramatišką pervežamų krovinių nuosmukį, tačiau birželį transporto pramonė pradėjo atsigauti

Nežymus situacijos gerėjimas po koronaviruso sukelto šoko

Antrąjį metų ketvirtį Vokietijoje pervežamų krovinių kiekiai sumažėjo net 49 procentais lyginant su praėjusių metų duomenimis. Detalesnė analizė parodė, kad balandžio mėnesį lyginant su praeitais metais krovinių pervežimai dėl COVID-19 sumažėjo net 67 procentais. Vokietijoje rezultatai pradėjo gerėti gegužę (53 procentų kritimas lyginant su praėjusias metais) ir birželį (23 procentų nuosmukis).

Ši tendencija matoma ir visoje likusioje Europoje. Birželio mėnesį 44 Europos šalys, kurių duomenys buvo analizuoti transporto barometre, turėjo 69 procentais daugiau krovinių nei gegužę. Lyginant 2020 m. birželio ir 2019 birželio mėnesius, matoma, kad krovinių sumažėjimas siekė tik 17 procentų. „Be abejo, turime labai atidžiai stebėti rinką pandemijos laikotarpiu. Tačiau birželį fiksuoti rezultatai teikia vilties, kad logistikos pramonei sunkiausias krizės etapas jau praėjo“ teigia TIMOCOM atstovas.

Logistika per karantiną

Atskirų šalių analizės parodo, kaip stipriai transporto barometro skaičiai yra susiję su koronavirusu ir politine reakcija į krizę.

Krovinių pasiūlymų iš Vokietijos į Prancūziją balandžio mėnesį sumažėjo 84 procentais, o gegužę 67 procentais, lyginant su atitinkamais praėjusių metų duomenimis. Prancūzija griežto karantino sąlygas sušvelnino gegužės mėnesio viduryje. Paklausa pasiekė neproporcingas aukštumas birželį, kai buvo fiksuojamas 16 procentų krovinių augimas lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Labai panaši situacija yra ir su maršrutais į Austriją, kuri sienas su Vokietija atvėrė birželio mėnesį. Transporto pasiūlymų skaičius iš Vokietijos balandžio mėnesį krito 70 procentų, o gegužę smuko 59 procentais, lyginant su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais. Tačiau, Austrijos atveju net ir birželio mėnesį buvo neišvengta smukimo, o sumažėjimas lyginant su 2019 m. birželiu buvo 18 procentų.

Transporto kiekiai iš Lenkijos į Vokietiją taip pat sumažėjo maždaug per pusę (53 procentais), lyginant su ankstesnių metų balandžio mėnesiu. Visgi, birželio pabaigoje lyginant su praeitais metais buvo pastebėtas staigus 96 procentų augimas.

„Vokietijos eksportas šių metų balandžio mėnesį smuko į nematytas žemumas. Mūsų transporto barometras aiškiai rodo, kad kelių transporto pramonei buvo suduotas rimtas smūgis. Taip pat niekas nėra tikras, kiek tęsis dabartinės teigiamos tendencijos. Visgi, remiantis dabartiniais duomenimis, transporto pramonė gali su atsarga, bet optimistiškai vertinti būsimus šių metų pokyčius“ teigia Gunnar Gburek.

Nuo 2009 m. FreightTech įmonė TIMOCOM naudoja transporto barometrą, kad galėtų išanalizuoti transporto pasiūlymų ir paklausos pokyčius 44 Europos šalyse, remiantis integruotos Smart Logistics System krovinių biržos duomenimis. Daugiau nei 130 000 naudotojų kasdien sukuria iki 750 000 tarptautinių krovinių ir transporto pasiūlymų. Sistema padeda daugiau nei 43 000 TIMOCOM klientų išmaniai, saugiai ir paprastai siekti užsibrėžtų logistikos tikslų.

Daugiau informacijos apie TIMOCOM rasite apsilankę puslapyje:www.timocom.lt.

Atsisiųsti pranešimą spaudai
Į viršų