15.03.2016

Kelių mokesčių sistema Belgijoje

Kelių mokesčių sistema Belgijoje

(3)

2016 m. balandžio 1 d. Belgija pristato naują kelio mokesčių rinkliavos sistemą "Viapass", palikdama "Eurovignette" sistemą. Svarbiausi pakeitimai: Sistema bus brangesnė ir sudėtingesnė. Baigėsi laikai kai "EUROVIGNETTE" buvo galima nusipirkti vienu pelės paspaudimu internetu arba degalinėje už 8€. Pakils ne tik išlaidos, bet ir apmokestinamų kelių bei transporto priemonių skaičius. Belgija yra labai svarbi tranzito į Vakarų Europą šalis - tai dar viena priežastis kodėl jos sunku išvengti.

Tie, kas nėra informuoti, gaišta laiką ir praranda pinigus

Belgijos naujoji kelio mokesčių sistema bus visiškai elektroninė ir apskaičiuos mokesčius pagal maršturtą, įvertintą transporto priemonėje įmontuoto prietaiso (OBU) - pastarąjį bus privaloma įdiegti visose apmokestintose transporto priemonėse. OBU galima nusipirkti internetu, adresu Satellic.be arba aptarnavimo punktuose, sumokant 135€ įnašą. Norint gauti OBU, būtina pateikti įrodymą apie pakrautos transporto priemonės svorį ir užregistruotos transporto priemonės emisijos klasę. Vienintelė išimtis: UTA klientai, turintys "Multibox" prietaisą Ispanijai, Prancūzijai arba Portugalijai, jiems užteks tik užregistruoti savo prietaisą Belgijai*. Mokestis bus imamas važiuojant per šalyje pastatytus tiltus. Bus apskaičiuojamas ne tik mokestis, bet taip pat fiksuojama informacija apie svorį, atstumą ir greitį. Naujoji kelio mokesčių sistemą su EETS technologija buvo pasirinkta todėl, kad galima būtų greitai įvesti mokestį automobiliams. Tie, kurie bus kontroliuojami ir nesilaikys naujų taisyklių, turės už tai sumokėti. Kiekvienas sistemos pažeidimas kainuos 1 000€. Marcel Frings, didžiausios Europos transporto platformos TimoCom vyriausiasis atstovas, siūlo patarimą daug transporto priemonių turinčioms bendrovėms: "Transporto įmonės turėtų iškart užsisakyti ir įdiegti OBU ir nepalikti šio reikalo vairuotojui, kertančiam sieną. Balandį eilės prie aptarnavimo punktų gali būti labai ilgos."

10 svarbiausių punktų apie naująją kelių mokesčių sistemą "Viapass" Belgijoje

1. Nuo 2016 m. balandžio 1 d. visos transporto priemonės, kurių pakrautos transporto priemonės svoris viršija 3500 kg, norėdamos važiuoti Belgijos greitkeliais ir nacionaliniais keliais, turės mokėti mokestį. Nesvarbu ar transporto priemonė priklauso asmeniui, ar įmonei.

2. Visose apmokestinamose transporto priemonėse turi būti įdiegtas "Satellic" OBU prietaisas. Sistema yra atsakinga už kelių mokesčio rinkimą.

3. OBU galima nusipirkti internetu, adresu Satellic.be arba aptarnavimo punktuose, sumokant 135€ įnašą.

4. OBU galima užregistruoti tik vienai transporto priemonei ir negalima naudoti kelioms.

5. Transporto įmonės turėtų iškart užsisakyti OBU, kad išvengtų potencialių klaidų ir ilgų eilių prie aptarnavimo punktų.

6. Norint įsigyti OBU viename iš aptarnavimo punktų, būtina pateikti transporto priemonės dokumentus su pakrautos transporto priemonės svoriu ir emisijos klase arba patvirtinantį dokumentą iš pardavėjo/gamintojo.

7. Jei registruota apmokestinama transporto priemonė turi skirtingas priekabas, visada turi būti registruojama transporto priemonė, turinti didžiausią pakrautos transporto priemonės svorį ir (arba) didžiausią ašį. Nors skirtumai tarp kainų atrodo nedideli, bauda už kiekvieną klaidą yra 1000€.

8. Jei nusprendėte įsigyti OBU viename iš aptarnavimo punktų, nesirinkite greitos registracijos. Tokiu atveju negausite kvito PVM grąžinimui.

9. Flandrijos, Valonijos ir Viršutinio Briuselio regionuose mokesčiai skiriasi. Viršutiniame Briuselyje EURO 6 nuostatas atitinkantis sunkvežimis yra apmokestinamas daugiau nei 20 centų už kilometrą.

10. Visą reikalingą informaciją galite rasti "Viapass" bei keturiomis kalbomis svetainėje Satellic.be arba telefonu: 00800 -72 83 26 55 42

*UTA daroma prielaida, kad Belgijoje "Multibox" prietaisas pradės veikti antrąjį ketvirtį 2016 m. Tai reiškia, kad net UTA klientai turės pirkti bent jau pereinamajam laikotarpiui OBU Satellic prietaisą.

Atsisiųsti pranešimą spaudai
Į viršų