04.06.2018

Sunkvežimių poreikis Europoje pirmą kartą viršija turimus pajėgumus

TimoCom transporto barometras

(2)

2018 m. pirmąjį ketvirtį krovinių pasiūlymų Europos transporto rinkoje skaičius buvo didesnis nei siūlomų transporto priemonių. Šis santykis atrodė taip: 54:46. Tai – dabartinio TimoCom transporto barometro rinkos vertinimo rezultatas, rodantis kelių transporto pokyčių pramonėje rodiklį Europoje.

2018 m. pirmąjį ketvirtį krovinių ir transporto pasiūlymų santykis Europos transporto rinkoje buvo 54%:46%.

Krovinių ir transporto priemonių santykis per praėjusių metų pirmąjį ketvirtį buvo 43:57. Kaip tai atrodė tuo pačiu laikotarpiu 2016 m.? Štai – 30:70. Tuomet pastebėta kur kas didesnė laisvos vietos transporto priemonėse pasiūla.

Kintantys rinkos rodikliai

„Rinkos rodikliai transporto rinkoje per pastaruosius trejus metus labai pakito“, – sako TimoCom atstovas spaudai Gunnar Gburek. „Dar visai neseniai transporto įmonės mažino savo maržą, o šiandien jos jau gali rinktis iš didžiulio kiekio transporto užklausų ir imtis tik pelningiausių vežimų“.

Ši tendencija atitinka stabilų Europos rinkos augimą. Pavyzdžiui, Eurostato statistikos tarnybos duomenimis, 2017 m. ES ir euro zonoje ekonomika greičiausiai padidės 2,5 proc., o tai yra didžiausias rodiklis per 10 metų. Vokietijos ekonomikos plėtra taip pat išlaiko pagreitį: Federalinės statistikos tarnybos duomenimis, jei lygintume su praėjusiais metais, Vokietijos eksportas 2018 m. sausio mėn. padidėjo 8,6 proc., o importas išaugo 6,7 proc.

Nesimato didžiulės paklausos pabaigos

„Nesimato didelės paklausos pabaigos“, – teigia G. Gburek, prognozuodamas būsimus rinkos pokyčius. Anot jo, be pastangų sprendžiant struktūrinius klausimus, visi, susiję su transportu, turi rūpintis, kad būtų išvengta važiavimo be krovinių. Taip galima išnaudoti esamus pajėgumus, siekiant maksimalaus efektyvumo. Puikus pavyzdys – ES projekte „NexTrust“ sumodeliuoto bendradarbiavimo požiūris. „NexTrust“ tikslas – remti įmonių bendradarbiavimą, siekiant sukurti efektyvesnį ir ekologiškesnį transportą.

Daugiau informacijos apie TimoCom rasite apsilankę www.timocom.lt.

Atsisiųsti pranešimą spaudai
Į viršų